Yeni Yargı Reformu Stratejisi ile “Türkiye Yüzyılı”nın en önemli gelecek temalarından biri olan adaletin etkinliğine yönelik yeni politika ve öncelikler ortaya konulmuştur.

1 Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması

2 İnsan Kaynakları Kapasitesinin Güçlendirilmesi

3 Ceza Adaleti Sisteminin Etkinliğinin Artırılması

4 Hukuk ve İdari Yargılama Süreçlerinin Etkinliğinin Artırılması

5 Adalete Erişimin Kolaylaştırılması

Aile kurumu, toplumun devamı için hayati bir önem taşıdığı her kesimin üzerinde tartışmaksızın uzlaştığı bir konudur. Bunu gözetmek devletin temel görevleri arasında yer almaktadır. Anayasa gereğince devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması gibi konularda gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Adalet sistemi içerisinde de münhasıran aile hukukuna özgü usul hukuku düzenlemelerine, başta Türk Medeni Kanunu’nda olmak üzere Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun,Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun gibi birçok mevzuatta ayrı ayrı yer verilmiştir.

Aile hukukundan doğan yargılamaların uzaması, tarafların medeni ve mali durumları ile birlikte müşterek çocuklar üzerinde de olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu kapsamda, aile hukukuna özellikle boşanma ve nafakaya ilişkin hükümlerin yeniden ele alınması ve usul hükümlerinin özel olarak düzenlenmesi amaçlanmıştır.

Toplumsal uzlaşma kültürüne büyük katkı sağlayan arabuluculuk kurumu, yargının iş yükünü azaltan önemli bir işleve sahiptir. Önümüzdeki dönemde, arabuluculuk kurumunun bu alandaki etkinliğini daha da artırmak adına arabuluculuğun kurumsal yapısını güçlendirecek çalışmalar yapılması planlanmıştır.

Aile hukukunda uygulamadan doğan sorunların giderilmesine yönelik tedbirler geliştirilecektir.

Faaliyetler

a. Mali sonuçları da dâhil olmak üzere boşanma hukukunun aksayan yönleri

gözden geçirilecek, taraflar ile çocukların hak ve menfaatine uygun yeni

bir boşanma usulüne ilişkin çalışma yapılacaktır.

b. Boşanma davalarının adli tatilde de görülebilmesi sağlanacaktır.

c. Aile mahkemelerinin kuruluşu ve yargılama usulünün yenilenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

d. Şiddet içermeyen aile uyuşmazlıklarında aile bireylerinin yargı süreçlerinde yıpranmasını önlemek amacıyla aile hukukunda arabuluculuk müessesesi getirilecektir.

e.Yoksulluk nafakası eşin yoksulluk durumu bitene kadar veya yeni bir evlilik yapıncaya kadar devam etmektedir.  Ancak mevcut düzenlemedeki sınırsızlık sebebiyle evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi yönünde  düzenleme yapılması yönünde görüşmeler devam etmektedir. 

Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

Av.Funda BIÇAK